Geschreven door Desley

Kleine maar intieme uitvaart

Oktober 2017, een mevrouw belt mij op haar want haar vader is overleden. Enige weken hiervoor was zij al begonnen met het voorbereiden hiervan. Zij had offertes opgevraagd via het internet om zich alvast te orienteren op de mogelijkheden binnen de uitvaartwereld. Naar aanleiding hiervan heeft zij een keuze gemaakt en nu het moment daar is neemt zij contact op.

Mijn telefoon gaat en ik condoleer haar met het verlies van haar vader. Deze meneer is 84 geworden, en dat noemen wij een mooie leeftijd, maar het is en blijft iemands vader, broer, vriend of buurman.

Haar vader hebben we vervolgens verzorgd en overgebracht naar een uitvaartcentrum. Hij hield niet van heel veel poespas dus de komende dagen zal er ook geen bezoek plaatsvinden vanuit de familie. De uitvaart wilden we verzorgen in Leiden maar in verband met werkzaamheden aan het crematorium was dit helaas niet mogelijk. De crematie hebben we uiteindelijk laten plaatsvinden in Zoetermeer.

Meneer had als duidelijke wens een witte rouwauto en uiteraard hebben wij dit voor hem verzorgd. We hebben een kleine dienst gehouden, intiem en liefdevol. Met zelfgekozen nummers en een levensloop voorgelezen door zijn dochter.

Na afloop hebben we nog even koffie gedronken en was de plechtigheid afgelopen. De familie moet nu thuis verder rouwen en het verlies een plek geven.

Euthanasie

Oktober 2017. Via een website wordt er door een familie een offerte opgevraagd. Op deze website worden een aantal vragen gesteld en de aanvraag komt vervolgens in mijn mailbox. Uit de antwoorden kan ik niet heel goed opmaken wat nu precies de wensen zijn van de familie en al helemaal niet om wie het gaat. Dit is niet omdat de familie dit niet invult maar simpelweg omdat de website er niet om vraagt.
Ik besluit contact op te nemen met de aanvrager zodat ik beter weet wat de wensen zijn. Ik wil graag goed ingaan op die wensen zodat ik de offerte persoonlijk en met aandacht gemaakt kan verzenden en er gaandeweg niet heel veel kosten bijkomen. Dan blijkt dat de aanvrager dit doet voor zijn moeder. Zij zit in een verzorgingshuis en zij wilt euthanasie laten toepassen. Heel heftig voor de familie maar ze begrijpen haar keuze wel en steunen haar hierin.
Nadat ik kort met deze meneer heb gesproken maak ik gelijk de offerte. Kort daarna nam hij contact met mij op omdat hij graag een keer wil kennismaken. We maken een afspraak en ik kom bij hem thuis om alles te bespreken. Hierbij was zus ook aanwezig.
De familie wilde een goed gevoel hebben bij hun uitvaartondernemer en zij hebben er meerderen gesproken. Uiteindelijk hebben zij voor ons gekozen en wij hebben hen bijgestaan bij de uitvaart voor hun moeder. Doordat er sprake was van euthanasie is de datum en tijd vooraf al bekend, hierdoor hebben wij in een vroeg stadium het een en ander besproken, zoals de dag van de uitvaart. Ook was de rouwkaart bijvoorbeeld al gemaakt. Dit gaf hen gedurende de dagen tot de uitvaart een hoop rust.

Een jonge vrouw

November 2017

We kregen een telefoontje van een man, zijn dochter was overleden ze was 39 jaar en had borstkanker.
Het eerste wat door mij heen gaat is dat ik het zo erg vind, zo’n jonge vrouw al zo vroeg overleden. Mijn eigen leven flitst snel voorbij en ik beses mij dat dit de realiteit is.

Zijn dochter lag in een hospice in Leiden, er is daar een Hospice die gericht is op jongere mensen. Ik heb kort gezien wat ze daar allemaal doen voor de mensen en dat is werkelijk ongelofelijk mooi werk.  Voor degene die hier meer over willen weten neem een kijkje op hun website en klik hier.

Na het telefoontje ben ik direct vertrokken richting het Hospice om de verzorging voor haar te regelen. Eenmaal aangekomen werden we warm ontvangen. Zij had een briefje neergelegd voor de uitvaartondernemer, ze wilde graag haar rode jurkje aan en dat haar nagels rood gelakt zou worden. Dit zijn mooie wensen die wij natuurlijk voor haar hebben verzorgd.
We hebben haar gewassen, aangekleed in haar mooie rode jurk en haar nagels gelakt. Vervolgens is zij overgebracht naar het uitvaartcentrum in haar woonplaats.
De financiele middelen voor haar uitvaart waren beperkt, door haar ziekte kon zij zich niet verzekeren voor een uitvaart. Toch hebben haar  familie en vrienden afscheid van haar kunnen nemen in het uitvaartcentrum. Om de kosten te beperken hebben we daar alleen kraanwater geschonken in plaats van koffie, thee te serveren. Is dat erg? nee zeker niet.
Een uitvaart is niet alleen mooi als het groots en duur is. Een uitvaart is er voornamelijk voor de nabestaande om afscheid te nemen, een stukje rouwverwerking is belangrijk. Dit doel hebben we bereikt door iedereen de gelegenheid te geven om haar een laatste groet te brengen.

Liefhebbend echtpaar

Door middel van een offerte aanvraag komen wij contact met een man, hij heeft offertes opgevraagd omdat zijn schoonvader komt te overlijden.
Ik heb een prettig gesprek met deze man en zij maken een vergelijk van verschillende uitvaartondernemers. Hierbij is vaak prijs belangrijk maar ook wel gevoel en de manier van brengen in de offerte. Zij hebben aangegeven te hebben gelet op prijs en persoonlijkheid. Wat een eer, ik heb ”gewonnen” en hij belt mij als zijn schoonvader is overleden. Het is in Zoetermeer en ik ga er gelijk naartoe.

Als ik daar aankom is er een wirwar aan emoties, mevrouw is net haar man verloren, haar dochters hun vader, de 24 uurs hulp die daar nog was waren ze niet tevreden over en de emoties liepen hierdoor hoog op. De familie kreeg een opgejaagd gevoel omdat ik er ook inmiddels was. We zijn rustig gaan zitten, kopje thee gepakt en ik heb uitgelegd wat we gaan doen, waarom, hoe en wanneer. Dit schept duidelijkheid en dat is waar mensen behoefte aan hebben op dat moment, geen geheimen maar duidelijkheid.

Allereerst gaan we voor man/vader zorgen, we gaan hem verzorgen. Ze wilde hem heel graag thuis houden de laatste dagen dus daar zorgen we dan ook voor. Meneer werd boven ”opgebaard” en de familie kon hierdoor in alle rust de komende dagen nog tegen hem praten, afscheid nemen en alles waar ze zich goed bij voelen doen. Op de dag van de uitvaart hebben wij meneer in een brancard naar beneden gehaald en vervolgens in de kist gelegd. In de kist is hij overgebracht naar het crematorium waar we met familie, vrienden en belangstellenden afscheid van hem hebben genomen, op zijn manier en hun manier.

3 zussen

Weer via een offerte aanvraag komen wij in contact met een familie. 3 dochters hebben een uitvaartondernemer nodig omdat hun moeder is overleden.
Alledrie willen ze het beste voor hun moeder en haar wensen respecteren, moeder had zelf ook een mening over een aantal zaken en deze wensen hebben zij alledrie gerespecteerd en uitgevoerd.
Het is soms best lastig om het met elkaar eens te zijn omdat een uitvaart nou eenmaal heel persoonlijk is, ieder heeft zijn eigen verdriet en uiting hiervan. Maar deze 3 zussen zijn het prachtig met elkaar eens.

Moeder is prachtig thuis opgebaard in haar eigen woning, waar haar dochters haar gedurende de dagen tot aan de uitvaart in alle rust haar konden bezoeken. Wij komen bij een thuisopbaring dagelijks even langs om te kijken of alles nog ”goed” gaat.  Mevrouw word begraven en de dochters hebben een mooie plek uitgekozen.
Op de dag van de uitvaart begon het met regenen op het moment dat wij naar buiten liepen, ontzettend harde regen, maar de familie heeft haar gedragen op schouders naar haar laatste rustplaats.
Na afloop wilde ze informeel bij elkaar komen en gezellig kletsen met familie, vrienden en bekende, dit hebben ze gedaan bij een hele gezellige horecagelegenheid met een hapje en drankje. Zoals ze dat alle vier hadden bedacht.

Volg ons op Instagram en Facebook

By Desley uitvaart - Instagram
By Desley uitvaart - Facebook
11 0
De uitvaart van vandaag was bij Crematorium Haagse Duinen in Den Haag met een prachtige glazen wand waardoor de achtergrond een bosrijke omgeving is.
6 0
Wat betekent condoleren? En waarom doen we dat? Kijk op www.bydesley.nl/condoleren. #bydesley #persoonlijk #uitvaart #condoleren #waarom
11 0
Heb jij de website al gezien? De link vind je in de Bio! #bydesley #uitvaarten #persoonlijk
17 0
In de avonduren zijn we ook bezig, we blijven ontwikkelen en leren #bydesley #uitvaart #conflict #uiteen #breda #hotelnassaubreda #rememberme #persoonlijk
33 7
Www.bydesley.nl is Live!! #desley #bydesley #uitvaart #website #live #trots #hardgewerkt #persoonlijk #crematie #begraven
17 1
1 van de zovele ontbijtsessies voor het maken van de website. De website word prachtig en we zijn bijna klaar! Fijne dag allemaal! #bydesley #desley #website #zelfmaken #uitvaart #inspiratie #persoonlijk
10 0
Vandaag een afscheid gehad in besloten kring, omdat sommige aula’s dan groot zijn maken we er op deze manier toch een intieme sfeer van. #bydesley #delft #iepenhof #begrafenis #uitvaart #persoonlijk #metliefde