Mogelijkheden voor een opbaring ❯

Verschillende mogelijkheden voor een opbaring

Opbaren betekent letterlijk ”het op een baar leggen” van een overledene. Dit doen wij om op rituele wijze afscheid te kunnen nemen van de overleden persoon. Opbaren kan op verschillende manieren, namelijk op bed, in een kist of in een wade. Daarbij is de locatie geen vast gegeven, hier heeft u als familie een keuze in. U kunt uw dierbare thuis opbaren in bed of in een kist of u kunt ervoor kiezen degene over te brengen naar een uitvaartcentrum. Als u een andere locatie in gedachte heeft voor de opbaring, mag dat ook. Denk aan een hospice of verzorgingshuis, of misschien wel een vereniging waar degene graag kwam. Uiteraard kan dit alleen als er geen bezwaren zijn.

Er zijn meerdere manieren om er voor te zorgen dat uw dierbare er mooi bij ligt en het lichaam goed word onderhouden. De meeste bekende is de koelplaat, maar tegenwoordig kunt u ook gebruik maken van BioSac200 of een Thanatopraxie-behandeling laten plaatsvinden (lichte balseming).

Hieronder lichten wij de verschillende mogelijkheden met bijbehorende voor- en nadelen toe.

Koelplaat

De koelplaat is er in verschillende soorten en maten. Er is een speciale bedkoeling of een kistkoeling.

Het koelen van een overleden persoon heeft als doel om door de kou het ontbindingsproces te vertragen. Door deze vertraging is het mogelijk dat iemand langer mooi bljift en ”toonbaar” om afscheid van te nemen.

De koelplaat is in Nederland tot nu toe de meeste gebruikte optie. Hieronder ziet u de voor- en nadelen vermeld van het gebruik van een koelplaat.

Voordelen

Nadelen

BioSac200

De Biosac is een nieuwe methode in Nederland. Het zijn zakjes gevuld met koolstof en klei die het ontbindingsproces remmen. Deze methode is ontwikkeld in Spanje en wordt langzamerhand in Nederland geintroduceerd.

Wij hebben hier een paar ervaringen mee maar raden het niet aan. Uiteraard zullen wij de families wel ondersteunen als zij hiervoor kiezen.

Voordelen

Nadelen

Thanatopraxie

Bij Thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, vindt er een invasieve behandeling plaats. Het bloed in de aderen wordt vervangen door een conserveringsmiddel. Eigenlijk is dit ook meteen het verzorgen van de overledene. Het lichaam word tijdelijk geconserveerd en door deze conservering wordt het ontbindingsproces afgeremd.

Deze invasieve methode wordt steeds meer toegepast in Nederland. De kans dat het lichaam toch onverhoopt snel ontbindt, is vele malen kleiner dan bij het gebruik van een koelplaat of BioSac200 ook al is dit niet gegarandeerd.

Voordelen

Nadelen

Keuze

Wat u ook kiest, wij ondersteunen u bij alle mogelijkheden. Soms heeft de overleden persoon eerder zelf al zijn of haar wens kenbaar gemaakt.
Wij kunnen u er alles over vertellen en met u bespreken zodat u kiest voor een opbaring die bij u past.

U kunt een offerte aanvragen of contact met ons opnemen.

Scroll naar boven