Mogelijkheden voor een opbaring ❯
Verschillende mogelijkheden voor een opbaring
Opbaren betekent letterlijk ”het op een baar leggen” van een overledene. Dit doen wij om op rituele wijze afscheid te kunnen nemen van de overleden persoon. Opbaren kan op verschillende manieren, namelijk op bed, in een kist of in een wade. Daarbij is de locatie geen vast gegeven, hier heeft u als familie een keuze in. U kunt uw dierbare thuis opbaren in bed of in een kist of u kunt ervoor kiezen degene over te brengen naar een uitvaartcentrum. Als u een andere locatie in gedachte heeft voor de opbaring, mag dat ook. Denk aan een hospice of verzorgingshuis, of misschien wel een vereniging waar degene graag kwam. Uiteraard kan dit alleen als er geen bezwaren zijn.
Er zijn meerdere manieren om er voor te zorgen dat uw dierbare er mooi bij ligt en het lichaam goed word onderhouden. De meeste bekende is de koelplaat, maar tegenwoordig kunt u ook gebruik maken van BioSac200 of een Thanatopraxie-behandeling laten plaatsvinden (lichte balseming).
Hieronder lichten wij de verschillende mogelijkheden met bijbehorende voor- en nadelen toe.
Koelplaat
De koelplaat is er in verschillende soorten en maten. Er is een speciale bedkoeling of een kistkoeling.
Het koelen van een overleden persoon heeft als doel om door de kou het ontbindingsproces te vertragen. Door deze vertraging is het mogelijk dat iemand langer mooi bljift en ”toonbaar” om afscheid van te nemen.
De koelplaat is in Nederland tot nu toe de meeste gebruikte optie. Hieronder ziet u de voor- en nadelen vermeld van het gebruik van een koelplaat.
Voordelen
- Vertraagt het ontbindingsproces vanaf het moment van koelen
- Vertrouwd hulpmiddel voor mensen
- Een koeling is bijna overal wel te plaatsen
Nadelen
- De overleden persoon voelt erg koud aan
- Er is geen garantie dat het lichaam volledig toonbaar blijft
- De koeling slaat af en toe aan, dit maakt geluid
BioSac200
De Biosac is een nieuwe methode in Nederland. Het zijn zakjes gevuld met koolstof en klei die het ontbindingsproces remmen. Deze methode is ontwikkeld in Spanje en wordt langzamerhand in Nederland geintroduceerd.
Wij hebben hier een paar ervaringen mee maar raden het niet aan. Uiteraard zullen wij de families wel ondersteunen als zij hiervoor kiezen.
Voordelen
- Geen nare geuren
- Vertrouwd hulpmiddel voor mensen
- Lichaam is minder verstijfd
- Niet invasieve methode
Nadelen
- Geen airco gebruiken in combinatie met BioSac200
- Er is geen garantie dat het lichaam volledig toonbaar blijft
- De verzorging van het lichaam vereist andere middelen.
Thanatopraxie
Bij Thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, vindt er een invasieve behandeling plaats. Het bloed in de aderen wordt vervangen door een conserveringsmiddel. Eigenlijk is dit ook meteen het verzorgen van de overledene. Het lichaam word tijdelijk geconserveerd en door deze conservering wordt het ontbindingsproces afgeremd.
Deze invasieve methode wordt steeds meer toegepast in Nederland. De kans dat het lichaam toch onverhoopt snel ontbindt, is vele malen kleiner dan bij het gebruik van een koelplaat of BioSac200 ook al is dit niet gegarandeerd.
Voordelen
- Gelaatskleur van overleden persoon komt vaak terug
- Geen nare geuren
- Lichaam is minder verstijfd
- Meer zekerheid over dat iemand ”toonbaar” is
Nadelen
- Invasieve methode
- Kan niet altijd thuis uitgevoerd worden
- Iets kostbaarder dan het huren van een koeling of gebruik van BioSac200
Keuze
Wat u ook kiest, wij ondersteunen u bij alle mogelijkheden. Soms heeft de overleden persoon eerder zelf al zijn of haar wens kenbaar gemaakt.
Wij kunnen u er alles over vertellen en met u bespreken zodat u kiest voor een opbaring die bij u past.