Het leven van een uitvaartverzorger

Mijn telefoon gaat te pas en te onpas, ik ben 24/7 bereikbaar wat niet altijd even goed uitkomt.
Je kiest ervoor als je in deze branche gaat werken, het is alles behalve een 9 tot 5 baan.
Ik weet bijvoorbeeld ook meestal niet waar ik terecht kom, wat voor familie heb ik mee te maken, hoeveel mensen zijn er? Zijn ze heel verdrietig of hebben ze er vrede mee? Wie is de persoon die overleden is? Wat heeft diegene allemaal meegemaakt? Wat is zijn of haar verhaal?

Ik hou ervan, ik ben super nieuwsgierig en tot nu bij geen een familie geweest die ik niet kon uitstaan. Iedereen is lief voor me ondanks alles wat er speelt. Ze zijn hoe gek ook blij dat ik er ben, ze zijn blij dat ik ze ontzorg, bij de hand neem, om te zorgen voor iemand van wie ze hielden.

Het is een hectische week die start voor de familie vanaf het moment van overlijden. Hier even een snel lijstje van wat er in ieder geval moet gebeuren;
Schouwarts komt als eerste
De overledene wordt verzorgd opgebaard thuis of opgehaald en overgebracht
Wordt het een crematie of begrafenis?
Dag en tijd bepalen voor de uitvaart en locatie bepalen
Maken van de rouwkaart
Enveloppen maken voor de rouwkaarten
Kaarten opsturen
Aangifte doen van overlijden bij de gemeente van overlijden
Foto’s en video’s verzamelen voor de uitvaart

We bespreken nog veel meer dingen om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken, dit is helemaal afhankelijk van de wensen, maar die zijn vaak in het begin van de week al wel duidelijk geworden.
Ik hou ervan met de familie mee te denken, lekker creatief te zijn en een prachtig persoonlijk uitvaart neer te zetten. Dat een uitvaart mooier of persoonlijker wordt wilt niet gelijk zeggen dat er ook meer kosten aan verbonden zijn. Er zijn heel veel mooie creatieve manieren om iemand in het licht te zetten met eigen spullen.

Het leven van een uitvaartverzorger is spannend, uitdagend, betekenisvol, creatief, bijzonder en geen dag is hetzelfde.

Welke eigenschappen heeft een uitvaartverzorger nodig? Je moet vooral overzicht hebben en houden gedurende een uitvaart, je hoeft niet keihard te zijn maar je kan emotioneel niet meegaan in de emoties van de families, je moet integer zijn, vriendelijk, oplossingsgericht, stressbestendig, organisatorisch zeer vaardig zijn en vooral heel erg gastvrij en ruimdenkend. Dat iets niet kan mag eigenlijk niet in je vocabulaire voorkomen.

Ik hou van mijn werk, doe dit met veel passie, plezier en overgave. Ik blijf mijzelf uitdagen en opleiden, ik heb inmiddels een aantal trainingen gevolgd voor het verzorgen van kinderuitvaarten en ik zit momenteel in de opleiding tot ritueel begeleider, hier heb ik voor gekozen om de uitvaartdiensten die ik doe meer inhoud te kunnen geven, ik heb niet de ambitie om als ritueel begeleider aan de slag te gaan.

Ik ben dankbaar voor alles families die mij tot nu toe het vertrouwen hebben gegeven om te zorgen voor hun dierbare, om te zorgen voor hen en voor een mooi afscheid.
Er komen nog veel prachtige uitvaarten aan en ik kan niet wachten je te ontmoeten!

Scroll naar boven