Begraven ❯

Als u kiest voor een begrafenis

Wat  komt er allemaal kijken bij een begrafenis? Wat zijn de kosten voor een begrafenis? Allemaal vragen die spelen wanneer een dierbare is overleden. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden voor een begrafenis.
Als eerste speelt de vraag welk soort graf u wenst. Wilt u een algemeen graf? Of wilt u een familiegraf of bijzetting in een familiegraf?

Wat is een algemeen graf?

Een algemeen graf is een graf waarin meerdere mensen worden begraven. Vaak zijn er 3 (soms 2) lagen. U heeft geen keuze in het uitzoeken van de plek en het is niet mogelijk de rechten van deze graven te verlengen. Het is ook niet mogelijk om zelf te bepalen wie er in dit graf bijkomt.

De wettelijke grafrust is van toepassing op een algemeen graf en die is 10 jaar. Na 10 jaar mag de begraafplaats het graf laten ”ruimen” zonder enige kennisgeving. Het is vaak wel mogelijk dat de resten na 10 jaar kunnen worden bijgezet in een familiegraf, of dat de resten alsnog gecremeerd worden.

De kosten voor een algemeen graf zijn lager dan de aanschaf van eigen graf. De kosten liggen tussen de €1.400 en €2.300.

Wat is een familiegraf, een eigen graf of een particulier graf?

Dit zijn alledrie eigen graven, u betaalt voor de huur van een graf vaak voor 3 personen per graf. De rechthebbende van het graf kan bepalen wie hier wel of niet bijgezet mag worden. Sommige familiegraven hebben meerdere graven naast elkaar.

De aanschaf van een familiegraf is altijd voor tenminste 10 jaar in verband met de wettelijke grafrust, maar het is mogelijk dit voor een langere periode aan te schaffen. Vaak geven de begraafplaatsen de keuze tussen 10, 15, 20, 30 of 40 jaar.

De kosten voor de aanschaf van een familiegraf zijn aanzienlijk hoger dan een algemeen graf, daarnaast wisselen de kosten per begraafplaats. Een inschatting voor de aanschaf van een familiegraf voor 20 jaar is tussen de €2.300 en €3.000.

Bijzetting in een bestaand familiegraf

Er is in uw familie een familiegraf in bezit en u wilt graag uw dierbare hierbij plaatsen. Er wordt dan gekeken naar het aantal jaar grafrechten dat nog resteert. Het kan zijn dat uw familie rechten heeft gekocht voor 40 jaar en dat er inmiddels 10 jaar verstreken is. Er zijn dan nog 30 jaar grafrechten over en dat is voldoende voor de wettelijke termijn voor grafrust (10 jaar).

U hoeft dan alleen nog kosten te betalen voor het bijzetten, de begrafenis, de vergunning en het weghalen en terugplaatsen van de gedenksteen.

De tarieven hiervoor kan ik u helaas niet geven, deze zijn afhankelijk van veel factoren. Als wij uw wensen weten inclusief familienaam en grafnummer, kunnen wij voor u uitzoeken wat de kosten zijn voor een bijzetting.

Plaats van begraven

De plaats van begraven is geheel afhankelijk van uw wensen. Als u bijgezet wilt worden in een bestaand familiegraf dan is de locatie van het familiegraf de plek waar u word begraven. Als kiest voor een nieuw familiegraf dan kunt u zelf bepalen welke begraafplaats dit word.

Heeft u een voorkeur voor een bepaalde plaats of plek dan kunt u dat vooraf zeker bespreken. Daarnaast wordt er tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van een natuurlijke begraafplaats. Er zijn er in Nederland verschillende. Wilt u meer over natuurbegraven? Klikt u dan hier. 

Uitvaart tarieven

Hoe krijg ik mijn wensen overzichtelijk?

Zoals u hierboven leest zijn er vele mogelijkheden voor een begrafenis. Wij kunnen u antwoorden geven op uw persoonlijke wensen. U mag altijd contact met ons opnemen of een offerte aanvragen via de website.

Scroll naar boven