Wat betekent condoleren? ❯

Condoleren, ook wel condoleance betekent medeleven, medelijden, deelname of rouwbeklag.
Het houdt in dat je begrip/ medeleven toont na het overlijden van een persoon.

Wanneer condoleren wij mensen en op wat voor manier?

In Nederland zijn wij gewend om te condoleren wanneer de familie dit aangeeft in de rouwkaart of advertentie. Dit kan zijn op een speciale condoleance avond voorafgaand aan de uitvaart of na de uitvaart of afscheidsdienst. Op locatie tekenen wij dan vaak een condoleance register als teken van medeleven, maar tegenwoordig zijn er ook online veel mogelijkheden om te condoleren door middel van een digitaal condoleance register.

Wij condoleren families als teken van steun, hiermee deel je het verdriet wat heel troostend kan zijn voor de directe naaste familie. Het is een moment van delen en steun betuigen een saamhorigheid die erg waardevol kan zijn.

Tegenwoordig wordt er onderscheid gemaakt in een formele of informere condoleance na de uitvaart.
Formeel houdt in dat de familie een rijtje zal vormen in de koffieruimte om iedereen een handje te geven en hun condoleances te ontvangen. Het nadeel hiervan is dat er soms een lange rij kan ontstaan waardoor je niet echt de gelegenheid hebt om wat langer met iemand te praten, waar je misschien wel behoefte aan hebt. Het voordeel hiervan is dat je wel iedereen hebt gezien en even hebt gesproken die er is.
Een informele condoleance houdt in dat de familie zich zelf zal verplaatsen door de koffieruimte. Mensen kiezen hiervoor zodat ze wat meer tijd hebben om met mensen te praten, een minder gedwongen setting om mooie herinneringen op te halen .

Scroll naar boven