Euthanasie

Via een website wordt er door een familie een offerte opgevraagd. Op deze website worden een aantal vragen gesteld en de aanvraag komt vervolgens in mijn mailbox. Uit de antwoorden kan ik niet heel goed opmaken wat nu precies de wensen zijn van de familie en al helemaal niet om wie het gaat. Dit is niet omdat de familie dit niet invult maar simpelweg omdat de website er niet om vraagt.

Ik besluit contact op te nemen met de aanvrager zodat ik beter weet wat de wensen zijn. Ik wil graag goed ingaan op die wensen zodat ik de offerte persoonlijk en met aandacht gemaakt kan verzenden en er gaandeweg niet heel veel kosten bijkomen. Dan blijkt dat de aanvrager dit doet voor zijn moeder. Zij zit in een verzorgingshuis en zij wilt euthanasie laten toepassen. Heel heftig voor de familie maar ze begrijpen haar keuze wel en steunen haar hierin.
Nadat ik kort met deze meneer heb gesproken maak ik gelijk de offerte. Kort daarna nam hij contact met mij op omdat hij graag een keer wil kennismaken. We maken een afspraak en ik kom bij hem thuis om alles te bespreken. Hierbij was zus ook aanwezig.

De familie wilde een goed gevoel hebben bij hun uitvaartondernemer en zij hebben er meerderen gesproken. Uiteindelijk hebben zij voor ons gekozen en wij hebben hen bijgestaan bij de uitvaart voor hun moeder. Doordat er sprake was van euthanasie is de datum en tijd vooraf al bekend, hierdoor hebben wij in een vroeg stadium het een en ander besproken, zoals de dag van de uitvaart. Ook was de rouwkaart bijvoorbeeld al gemaakt. Dit gaf hen gedurende de dagen tot de uitvaart een hoop rust.