Het virus dat ons allemaal raakt

Het corona virus houdt ons allemaal bezig, in bedwang en heeft ons in haar grip.

We worden overspoeld met media berichten, treurig nieuws over de zoveel mensen die besmet zijn of zelfs overleden zijn aan het corona virus.
Onze premier Rutte die ons met regelmaat update over het virus en de maatregelen. Er komt veel op ons af.

Ikzelf ben geen thuiszitter, dus met alle maatregelen heb ik zeker moeite maar ja het is niet anders…
Het is niet anders is een antwoord dat je ook veel hoort momenteel. Iedereen moet het doen met wat er mag en verstandig is.

Mijn werk als uitvaartverzorgster ziet er plotseling heel anders uit, veel mensen om mij heen gaan er vanuit dat ik het momenteel razend druk heb. Sommigen zeggen zelfs dat het wel goed uitkomt voor mijn beroep zo’n virus. Nou in tegendeel. Ik ben mijn werk als uitvaartverzorger gaan uitvoeren om mensen te helpen, bij te staan in een moeilijke tijd en wil ze graag zorg en aandacht geven rondom het afscheid. Om hieraan te voldoen heb ik veel contact met mijn families. Sta ze bij met alle vraagstukken, ik organiseer zoveel mogelijk voor de families en ik denk creatief mee in wie zij zijn en wat ze bezighoudt.
Je kunt je voorstellen dat alle maatregelen rondom de uitvaarten alles behalve wenselijk zijn voor families. Maximaal 30 personen bij een plechtigheid ( anno nu, en afhankelijk van de locatie.) Families mogen niet aanwezig zijn bij de laatste verzorging ter bescherming van de medewerkers en families. Er mag geen goed glas wijn gedronken worden na een mooi afscheid, geen knuffels om iemand te troosten, kortom, het is verschrikkelijk en hartverscheurend.

Toch merk ik dat de mensen begrip hebben, het is niet anders zeggen ze dan. Hoe verdrietig het ook allemaal is, wij en families worden creatief en we zullen later , als het weer veilig is een herdenkingsdienst organiseren met na afloop wel een goed glas wijn, een bitterbal of een kersenbonbon omdat ze daar zo van hield.

Ik zal mijn families nog steeds bij alles bijstaan en als het kan ze zoveel mogelijk persoonlijk te woord staan. Na het overlijden zal ik samen met het verzorgingsteam van Uitvaart Diensten Centrum Delft een dierbare verzorgen. Wij zullen gaan nadenken over wat het beste past bij jullie als familie in de huidige situatie, nemen we intiem afscheid en herdenken we later? Gaan we een live stream opzetten? Maken we een uitvaartvideo en delen we deze met de belangstellenden? Kortom veel om over na te denken en wij ondersteunen de families hier graag bij.

Ik heb afgelopen week een uitvaart verzorgd voor een bijzondere vrouw, die is overleden in een bijzondere tijd. De familie had besloten haar later te herdenken met alle belangstellenden. Nu namen zij afscheid met zijn vieren. Ik heb linten gemaakt van 1,5 meter zodat zij de juiste afstand van elkaar hielden en op elk lint hebben zij 1 woord geschreven wat ze aan haar overleden zus deden denken, gedurende het afscheid stonden zij in verbinding met elkaar en met hun dierbare. Aan het einde van de dienst moesten we haar loslaten en hebben haar zussen de linten doorgeknipt. Het was mooi, het was ontroerend en heel warm. Ik ben trots op wat ik voor hen heb kunnen betekenen in deze nare tijd, om de familie met zorg en aandacht te mogen bijstaan om het afscheid voor hen  zo mooi en persoonlijk mogelijk te mogen maken.

Het is niet anders maar ik ga door:).
#samensterk

 

Wil je meer weten over de regelgeving van het RIVM mag u altijd contact met ons opnemen dmv ons contactformulier in te vullen of een e-mail te sturen naar uitvaart@bydesley.nl.
U kunt ook de website bezoeken van het RIVM.  Klik hier voor de informatie van het RIVM.

Volg ons via Social Media

Instagram
Facebook
Pinterest
Linkedin
Spotify
Rouwkaarten