Overlijdenspapieren, wat komt er allemaal bij kijken?

Overlijdenspapieren bij een natuurlijk overlijden

Zodra iemand is overleden neemt u contact op met een behandelend arts of huisarts. Deze persoon of een waarnemend arts zal de lijkschouwing verrichten om de dood vast te stellen.

Nadat dit is gedaan ontvangt u van de arts een overlijdensverklaring en een zogehete B formulier ( dit is bestemd voor de Gemeente en het CBS).

Deze papieren moet u goed bewaren voor ons of voor uzelf. Deze papieren zijn nodig om bij de Gemeente een Akte van overlijden te verkrijgen en een verlof tot begraven of cremeren. Zonder een verlof tot begraven of cremeren kan er geen crematie of begrafenis plaatsvinden. Dit zijn de regels die verbonden zijn aan de wet op lijkbezorging. Daarnaast is het belangrijk om te weten er aangifte moet worden gedaan van overlijden bij de Gemeente van de plaats van overlijden.

Wat dient u mee te nemen naar de Gemeente

 • Paspoort / ID kaart van degene die aangifte doet
 • Verklaring van overlijden
 • B Formulier ( Zie afbeelding)
 • Aangifteformulier van de uitvaartondernemer
 • Trouwboekje ( niet verplicht)

Overlijdenspapieren bij een niet natuurlijk overlijden

Bij het niet natuurlijk overlijden van iemand verloopt het administratieve traject iets anders dan hierboven aangegeven. Denk hierbij aan overlijden door, euthanesie, ongeval, moord of zelfmoord.

Als hier sprake van is zal de arts noteren dat het gaat om een niet natuurlijke dood en zal verslag uitbrengen aan de Officier van Justitie (OvJ). De OvJ zal bepalen of er nader onderzoek van een politie arts of het Nederlands Forensisch Instituut zal plaatsvinden, ook kan de politie bepalen of er nader onderzoek moet worden gedaan naar de omstandigheden. Mocht dit zijn gedaan kan de OvJ bepalen of het lichaam wel of niet word ”vrijgegeven”. Mocht het niet meer nodig zijn dan zal hij een zogehete verklaring van geen bezwaar afgeven.

Nadat de verklaring geen bezwaar is ontvangen bij de familie of uitvaartverzorger kan de uitvaart verder georganiseerd worden. De familie of uitvaartondernemer kunnen dan bij de Gemeente van overlijden de wettelijke papieren aanvragen.

Wat dient u mee te nemen naar de Gemeente

 • Paspoort / ID kaart van degene die aangifte doet
 • Verklaring van geen bezwaar
 • Artikel 10 met toestemming van de OvJ dat er lijkbezorging mag plaatsvinden
 • B Formulier
 • Aangifte formulier van de uitvaartondernemer
 • Trouwboekje ( niet verplicht)
10 0
Vandaag een afscheid gehad in besloten kring, omdat sommige aula’s dan groot zijn maken we er op deze manier toch een intieme sfeer van. #bydesley #delft #iepenhof #begrafenis #uitvaart #persoonlijk #metliefde
25 0
Vandaag weer een prachtige uitvaart mogen verzorgen, deze mevrouw was kleurrijk en wilde dit zeker laten terugkomen! Haar kist hebben we blauw laten maken, bijpassende blauwe auto en een persoonlijk schilderij. 🙏 #dankbaar #bydesley #uitvaarten #funeral #zoetermeer #hetwapenvanzoetermeer #verdriet #persoonlijk
15 0
Een kaarsje voor iedereen die we missen...
9 0
Op de hoogte blijven van vernieuwingen in de branche is ook belangrijk. Vanavond zijn we bij een informatie avond over Bio Sac 200. Een nieuwe manier van opbaren, 100% natuurlijk, ecologische methode. #biosac200 #stravermobility #funeralassist #desley #vernieuwingen
16 0
Volgende week hebben we een uitvaart van een mevrouw die Alzheimer had. In plaats van bloemen mee te nemen naar de uitvaart hebben haar dochters gevraagd een donatie te doen aan Stichting Alzheimer! Een mooi alternatief en initiatief... Deze boxen hebben ze beschikbaar bij Alzheimer Nederland om te plaatsen.#alzheimer #desley #giftbox #donatie #uitvaart #zoetermeer
7 0
Vandaag een netwerkmeeting gehad met de businessclub RememberMe.. Bij ‘t Manneke te Berkel en Rodenrijs, een prachtige locatie om een uitvaart te organiseren!
11 0
#steruitvaartplanners #desley #persoonlijk #afscheid #dood