Mogelijkheden voor een opbaring

Wat betekent dat een opbaring?

Opbaren betekent letterlijk ”het op een baar leggen” van een overledene. Dit doen wij om op rituele wijze afscheid te kunnen nemen van de overleden persoon. Opbaren kan op verschillende manieren, namelijk op bed, in een kist of in een wade. Daarbij is de locatie geen vast gegeven, hier heeft u als familie een keuze in. U kunt uw dierbare thuis opbaren in bed of in een kist of u kunt ervoor kiezen degene over te brengen naar een uitvaartcentrum. Als u een andere locatie in gedachte heeft voor de opbaring, mag dat ook. Denk aan een Hospice of verzorgingshuis, of misschien wel een vereniging waar degene graag kwam. Uiteraard kan dit alleen als er geen bezwaren zijn.

Er zijn meerdere manieren om er voor te zorgen dat uw dierbare er mooi bij ligt en het lichaam goed word onderhouden. De meeste bekende is de koelplaat, maar tegenwoordig kunt u ook gebruik maken van BioSac200 of een Thanatopraxie-behandeling laten plaatsvinden (lichte balseming).

Hieronder lichtten wij de verschillende mogelijkheden met bijbehorende voor- en nadelen toe.

Koelplaat

De koelplaat is er in verschillende soorten en maten. Er is een speciale bedkoeling of een kistkoeling.

Het koelen van een overleden persoon heeft als doel om door de kou het ontbindingsproces te vertragen. Door deze vertraging is het mogelijk dat iemand langer mooi bljift en ”toonbaar” om afscheid van te nemen.

De koelplaat is in Nederland tot nu toe de meeste gebruikte optie. Hieronder ziet u de voor- en nadelen vermeld van het gebruik van een koelplaat.

Voordelen

Vertraagt het ontbindingsproces vanaf het moment van koelen

Vertrouwd hulpmiddel voor mensen

Een koeling is bijna overal wel te plaatsen

Nadelen

De overleden persoon voelt erg koud aan

Er is geen garantie dat het lichaam volledig toonbaar blijft

De koeling slaat af en toe aan, dit maakt geluid

BioSac200

De Biosac is een nieuwe methode in Nederland. Het zijn zakjes gevuld met koolstof en klei die het ontbindingsproces remmen. Deze methode is ontwikkeld in Spanje en wordt langzamerhand in Nederland geintroduceerd.

Wij hebben hier wel ervaringen mee maar nog weinig. De mogelijkheden hiervan zullen besproken worden per situatie.

Voordelen

Volledig Ecologisch

Geen nare geuren

Lichaam is minder verstijfd

Niet invasieve methode

Nadelen

Geen airco gebruiken in combinatie met BioSac200

Er is geen garantie dat het lichaam volledig toonbaar blijft

Thanatopraxie

Bij Thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, vindt er een invasieve behandeling plaats. Het bloed in de aderen wordt vervangen door een conserveringsmiddel. Eigenlijk is dit ook meteen het verzorgen van de overledene. Het lichaam word tijdelijk geconserveerd en door deze conservering wordt het ontbindingsproces afgeremd.

Deze invasieve methode wordt steeds meer toegepast in Nederland. De kans dat het lichaam toch onverhoopt snel ontbindt, is vele malen kleiner dan bij het gebruik van een koelplaat of BioSac200 ook al is dit niet gegarandeerd.

Voordelen

Gelaatskleur van overleden persoon komt vaak terug

Geen nare geuren

Lichaam is minder verstijfd

Meer zekerheid over dat iemand ”toonbaar” is

Nadelen

Invasieve methode

Kan niet altijd thuis uitgevoerd worden

Iets kostbaarder dan het huren van een koeling of gebruik van BioSac200

Keuze

Wat u ook kiest, wij ondersteunen u bij alle mogelijkheden. Soms heeft de overleden persoon eerder zelf al zijn of haar wens kenbaar gemaakt.
Wij kunnen u er alles over vertellen en met u bespreken zodat u kiest voor een opbaring die bij u past.

U kunt een offerte aanvragen of contact met ons opnemen.

10 0
Vandaag een afscheid gehad in besloten kring, omdat sommige aula’s dan groot zijn maken we er op deze manier toch een intieme sfeer van. #bydesley #delft #iepenhof #begrafenis #uitvaart #persoonlijk #metliefde
25 0
Vandaag weer een prachtige uitvaart mogen verzorgen, deze mevrouw was kleurrijk en wilde dit zeker laten terugkomen! Haar kist hebben we blauw laten maken, bijpassende blauwe auto en een persoonlijk schilderij. 🙏 #dankbaar #bydesley #uitvaarten #funeral #zoetermeer #hetwapenvanzoetermeer #verdriet #persoonlijk
15 0
Een kaarsje voor iedereen die we missen...
9 0
Op de hoogte blijven van vernieuwingen in de branche is ook belangrijk. Vanavond zijn we bij een informatie avond over Bio Sac 200. Een nieuwe manier van opbaren, 100% natuurlijk, ecologische methode. #biosac200 #stravermobility #funeralassist #desley #vernieuwingen
16 0
Volgende week hebben we een uitvaart van een mevrouw die Alzheimer had. In plaats van bloemen mee te nemen naar de uitvaart hebben haar dochters gevraagd een donatie te doen aan Stichting Alzheimer! Een mooi alternatief en initiatief... Deze boxen hebben ze beschikbaar bij Alzheimer Nederland om te plaatsen.#alzheimer #desley #giftbox #donatie #uitvaart #zoetermeer
7 0
Vandaag een netwerkmeeting gehad met de businessclub RememberMe.. Bij ‘t Manneke te Berkel en Rodenrijs, een prachtige locatie om een uitvaart te organiseren!
11 0
#steruitvaartplanners #desley #persoonlijk #afscheid #dood